Víkend otevřených zahrad – zámecký park v Buchlovicích

Víkend otevřených zahrad, svátek otevírání běžně nepřístupných objektů zahradního umění veřejnosti, má svůj původ ve Velké Británii jako Open Garden & Squares Weekend. Nejen pro jeho tematickou jedinečnost, ale i díky rostoucímu zájmu o zahradní turistiku, se řada zahrad a parků po celé Evropě stává druhý červnový víkend vyhledávaným cílem mnoha návštěvníků.

Ne jinak je tomu i v Buchlovicích.Zájemci jsou pozváni na netradiční procházku zdejším zámeckým parkem za doprovodu zahradní architektky.

Během prohlídky se návštěvník učí vidět zahradu očima jejích tvůrců: postupně odkrývá jednotlivé vývojové fáze, nahlíží do tajemství unikátních kompozičních vazeb, které většinou zůstávají bez povšimnutí, užívá si neopakovatelné atmosféry hry světla a stínu...

Z Buchlovic si potom každý, kdo komentovanou prohlídku parku absolvuje, odváží zcela nový pohled na památky zahradního umění a odpovědi na mnoho otázek: Co znamená v zahradě hlavní kompoziční osa a kam vede? Proč je část parku pojednána jako sečená louka? Jakého druhu jsou obrovské stromy u zámku a jaký je důvod jejich zvláštního uspořádání?

Na všechny zvědavé milovníky zahrad se bude průvodce těšit 8. a 9. června 2019, vždy v 11.00 a 14.00 hodin.

https://www.vikendotevrenychzahrad.cz